top of page

אנחנו בונים בית ממכולות, אפילו שכולם הזהירו אותנו מזה

שמעתם פעם על בניית בית ממכולות? אותם הקונטיינרים ממתכת שמייבאים בהם את כל המוצרים שאתם מזמינים באינטרנט, כן כן, אנשים בונים מהם בתים. כשאנחנו מספרים לאנשים שאנחנו בונים בית ממכולות, ועוד בנווה אטי"ב הקרירה, התגובות מתחלקות לשניים - או שלא מכירים את סגנון הבניה, ומתחקרים אותנו עליו, או שמכירים ונרתעים מאוד, שואלים איך זה יחזיק מעמד בחורף, והאם זה לא מוריד את ערך הנכס אם נרצה למכור בעתיד. בקיצור, כולם מזהירים אותנו ומפחדים בשמנו. אז אני כאן כדי לעשות סדר, ואולי קצת לפתוח לכם את הראש


לפני שנצלול פנימה, אספר לכם שאני עוקבת אחרי בניית בתים ממכולות כבר כ-15 שנים, כלומר להגיד שעשיתי מחקר שוק מעמיק זה אנדרסטייטמנט, ובכל זאת, ברור לי שמי שלא צלל פנימה כמוני מאוד חושש, או לא מכיר, ואני כאן כדי לשתף אתכם ביתרונות ובחסרונות של בנייה ממכולות, לפחות כפי שאני רואה את זה.


אז נתחיל מהשאלה המרכזית שעולה - כמה עולה לבנות בית ממכולות?


קודם כל, זה תלוי בהרבה מאוד דברים, ותלוי איפה בונים.

כשבונים בית ממכולות בחו"ל, בהחלט העלויות קטנות כי יש יותר חומרי גלם זמינים, יש יותר בעלי מקצוע שמתמחים בתחום (בעיקר באוסטרליה, קנדה וארה"ב), ואין חוקים נוקשים כמו בישראל שמאוד מתעדפים בנייה קונבנציונלית מבטון. כמובן שאין גם צורך בממ"ד ברוב המדינות בחו"ל, והרבה מדינות גם לא בהכרח מחייבים ביסודות. בישראל התשובה קצת יותר מורכבת:


ממ"ד ויסודות

אצלנו בישראל כמובן שעל פי חוק יש לבנות ממ"ד ואת כל המסביב לו - לרוב זה יהיה רצפת בטון ויסודות כאלו או אחרים, מהנדס בניין ידע להגיע לכם על פי דו"ח קרקע אילו יסודות אתם צריכים לבנות, וזה אכן מייקר, אבל חשוב לי להזכיר שבכל מקרה תצטרכו ממ"ד ויסודות, כך שאמנם לא חסכנו פה כסף, אבל גם לא שילמנו יותר, בעצם כמו בכל בית במדינה ישראל יש לבנות ממ"ד מבטון מזוין, ויסודות על פי הגדרת המהנדס שלכם.


עלויות הבנייה

כאן, אם עושים את זה נכון, ניתן לחסוך בהרבה כסף, אבל זה ממש תלוי בדרישות שלכם ובהתאמה למקום בו אתם בונים. בעצם, מכולה חוסכת לנו תהליך בבניה, כי אנחנו נעזרים בקונסטרוקציה קיימת שהיא גם מאוד חזקה אם לא מפרקים אותה כהוגן (ולכן אמרתי שזה תלוי בכם ובתוכנית שלכם), ככל שהמכולה יותר קרובה ללהיות שלמה, כך תהיה חזקה יותר, לכן כל מי שמתכנן לבנות ולעשות הרבה מניפולציות על המכולה, לא בהכרח יחסוך בכסף כי אתם מאבדים קצת את הפואנטה של מכולות.. אבל אם אתם יחסית נצמדים לגודל המכולה (ניתן להרחיבה אגב, לחתוך בה חורים ואף לחבר שתי מכולות יחד לחלל רחב יותר), אתם תוכלו לחסוך פה משמעותית בעלויות הבנייה. הצפי הוא לחסכון של בין 30-50% מבנייה קונבנציונלית.


"ככל שהמכולה קרובה יותר ללהיות שלמה, כך תהיה חזקה יותר"


שאלה נוספת שאנחנו נתקלים בה, היא מה עושים עם בידוד?


בידוד בישראל הוא חשוב, ובינינו, בהרבה בתים "סטנדרטיים" מבטון ששהיתי בהם לא חוויתי חוויית בידוד יוצאת מן הכלל, אז אני חושבת שבידוד היא נקודת חולשה של הרבה אנשים, או יותר נכון של הקבלנים של אותם אנשים. אם נכנס שנייה לעולמות הבנייה הירוקה (למשל בנייה מהמפ, אדבר עליה בפוסט נפרד), יש אפשרות לבנות בתים הרבה יותר "נושמים", כשאתם נכנסים אליהם משרב או חום קיצוני, אתם אשכרה מרגישים נעים וקליל, בפועל רוב האנשים בונים בתים סטנדרטיים עם בידוד סטנדרטי שעומד בתקן וזהו. דווקא בגלל שבמכולות עניין הבידוד הוא משמעותי, אני מרגישה שיש לנו פה אפשרות לצאת מגדר הרגיל ולדאוג לבידוד מעולה.


אוקי אז מה בתכלס עושים עם בידוד?

את זה כמובן אני משאירה לאדריכלים שלכם לפתור יחד עם בעלי המקצוע בתחום הבידוד, אבל באופן עקרוני אפשרי לבודד גם מבפנים וגם מבחוץ, ברגע שמבודדים טוב, כולל חלונות טובים ואיכותיים, עדיפות למסגרת עץ ולא מתכת, וברגע שעובדים נכון אקלימית ותכנונית, הבית יבודד כמו שצריך, אחרי הכל, בקנדה אנשים בונים בתים ממכולות באמצע יערות מושלגים, אם הם יכולים - גם אנחנו עם היום שלג בשנה יכולים!

אגב, אצלנו בעקבות הקור בחורף, אנחנו שוקלים בחיוב לשים גם חימום תת רצפתי, והיות והתקרות במכולה יחסית נמוכים, לא יהיה בזבוז אנרגיה רב מידי על חימום הבית, שזה דווקא יתרון בעיני.

אנחנו אישית בחרנו ב-דנה דוויק שדה, שאצלה גם למדתי קורס לבנייה ירוקה, כך שאני יודעת שהיא מומחית בעולמות הבנייה הירוקה ותדע להתאים לנו את הבידוד הטוב ביותר שיחסוך באנרגיה.


המכולה מתחממת בקיץ - איך פותרים את זה?

כמו שאמרתי קודם, למי שלא חשוב שהבית מבחוץ יראה כמו מכולה, אפשר בהחלט לבודד או לשים חיפוי גם מבחוץ מה שמסייע לעניין ההתחממות של המכולה בקיץ. אני אישית מאוד אוהבת את הנראות של המכולה מבחוץ וזה חלק מהותי בעיני בבנייה ממכולות, כלומר אני לא בונה ממכולות רק כי זה זול יותר, אלא כי זה יפה בעיני, ולכן אנחנו נשתדל ככל שניתן לבודד מבפנים ולחפות רק חלק מהצד החיצוני (אולי הצד הדרומי שהכי מתחמם, אשתף אתכם בהמשך כשנגיע לזה), אבל כן ארצה להשאיר קצת לוק תעשייתי של מכולה גם בחוץ.



"אפשר בהחלט לבודד או לשים חיפוי גם מבחוץ"


עוד התנגדות שאנחנו מקבלים, זה עניין הגודל והגובה של המכולה - איך מתמודדים עם זה?


כאן אני לא אחפור כי התשובה היא פשוטה - באופן עקרוני יש אינספור מניפולציות שניתן לעשות, לצורך העניין יש בתי מכולות שאפילו לא רואים שהם נבנו ממכולות, כי הרחיבו את המכולות / הגביהו את הגג / חיברו מכולות יחד אחת לצד השניה או אחד מעל השניה ויצרו חלל רחב או גבוה יותר. אפשר הכל, השאלה היא מה הכי חשוב לכם? לנו חשוב לחסוך כסף, ולא חשובה לנו תקרה גבוהה, נטע ואני כל חיינו הבוגרים גרנו בדירות עם תקרות נמוכות ככה שאנחנו רגילים לזה וזה לא מזיז לנו. אנחנו כן נרצה ככל האפשר לבודד את הגג מהצד החיצוני כלומר שבתוך הבית התקרה שלנו גם תהיה גבוהה יותר עד כמה שניתן, וגם תיראה כמכולה, שוב - כי זה מה שאנחנו אוהבים מבחינה עיצובית. מכולה גבוהה היא כ2.7 מטר, זה לא מאוד נמוך גם אחרי שמורידים כמה סנטימטרים לרצפה ובידוד. מבחינת רוחב כמו שאמרתי ניתן לחבר שתי מכולות יחד או להרחיב על ידי עבודת מסגרות מכולה קיימת ואז היא בעצם מתרחבת מ2.44 מטר לאיזור ה-4 מטר (או יותר אם חיברנו שתי מכולות), בקיצור, גם פה, אני לא אגיד שהשמיים הם הגבול, כי כן יש מגבלות, אבל פחות ממה שנוטים לחשוב.


שאלת הבטחון - הן בחוזק הבנייה עצמה, והן בטחון כלכלי בהקשר של למכור בעתיד


בנייה ממכולות שנעשית כמו שצריך היא בנייה חזקה ביותר, בטח בתחום הבנייה הקלה. להזכירכם, אנחנו בישראל ואנחנו בכל מקרה עושים רצפת בטון, ממ"ד ויסודות, ככה שאין צורך לדאוג מזה שהבית שלכם יתעופף ברוח. ואגב, בחו"ל, אנשים בונים בית ממכולות על עמודים ובלי יסודות ובלי בטון, ועדיין הבתים שלהם נשארים במקום. בקיצור, אל דאגה.


ומה לגבי למכור?

תראו, אנחנו במדינה שאכן מאוד מקדשת בנייה מבטון, אבל אם הייתי מסתכלת על בית חלומותי רק בהקשר של "איך אמכור אותו בעתיד?" הייתי בונה קוביית בטון לבנה ומשעממת, זה לא המקרה מבחינתי, והיות ואני בונה במקום ייחודי מלכתחילה, שמושך אליו אנשים מעניינים שמתלהבים מלגור בשוויץ של ישראל, למרגלות החרמון, והיות ואני מתכננת לבנות בית סופר ייחודי, צבעוני ומעניין, אני לא חושבת שתהיה לי בעיה למכור אותו. ושוב כמו שאמרתי, כשבונים בית למגורים, אתם צריכים קודם כל לחשוב על עצמכם, אתם אלו שעומדים לחיות בו, לא קונה עתידי פוטנציאלי.


"אתם צריכים קודם כל לחשוב על עצמכם, אתם אלו שעומדים לחיות בו"


ולבסוף, עניין העיצוב, האם מכולה מגבילה אותנו לסגנון "תעשייתי" בלבד?

כמובן שעיצוב זה עניין אינדיבידואלי, אבל כמו שפירטתי קודם לכן, ניתן באופן עקרוני לבנות בית ממכולות שלא נראה שעשוי ממכולות בכלל, או מבניה קלה. אפשר להסתיר הכל, אפשר להרחיב, לחפות, להגביה, כך שלא יהיה זכר לכך שמדובר במכולות. אבל מי שכן אוהב סגנון תעשייתי, כמוני, בהחלט יכול לנצל את היופי הייחודי של המכולות לטובתו.



רוצים להמשיך ולעקוב אחרי העדכונים בבניית הבית המושלם שלנו ממכולות? מוזמנים להירשם לניוזלטר שלי (בתחתית העמוד), אעדכן כשיוצאים הפוסטים הבאים.


Comments


רוצים להתעדכן בכל פעם שיוצא פוסט חדש?

תודה שנרשמת לרשימת הדיוור שלי:)

אם אני מעניינת אתכם 
אתם יכולים להצטרף לרשימת הדיוור שלי
מבטיחה לא לחפור מידי

רוצים לשאול אותי משהו?

תודה על ההודעה! אשתדל להגיב בהקדם

© 2024 Ori Lea Kliper

bottom of page